PHOENIXXX

Vitrine expositie van Piet Caarls

 

Een bijzondere expositie in de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam met werk van Piet Caarls. Van 19 juni 2020 tot en met 19 december 2020.

 

Zoals een feniks herrijst uit zijn eigen as, zo brengt Piet Caarls (1990), hoezen van afgedankte langspeelplaten weer tot leven. Piet is in 2013 afgestudeerd aan de modeafdeling van kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

 

Voor deze expositie heeft hij platenhoezen op verschillende manieren bewerkt: hij scheurt en kleurt, borduurt met garen en kralen, tekent en verft.

 

Borduurwerk wordt toegepast door modeontwerpers, vooral in de couture wereld. Omdat Piet op platenhoezen borduurt, vervaagt hij hiermee de lijn tussen mode en kunst, tussen street-art en galeriewerk.

 

Zijn werk past goed bij de herwaardering van ambachtelijkheid die we sinds een aantal jaren zien als reactie op een digitaliserende samenleving. Die ambachtelijkheid gaat samen met een herwaardering voor ‘ouderwetse’ dingen die nieuw leven krijgen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van textiel in de kunst. Tot voor kort werd borduren nog gezien als tuttig, maar nu zijn er tentoonstellingen met jonge kunstenaars die bewerkelijke textiele kunst maken.”Ik vind het tien keer leuker om hier op straat te hangen dan in een galerie, want ook mensen die er niet om vragen komen mijn werk nu onverwachts tegen”, vertelt Piet. En onverwachts is zijn werken zeker. Hoe fouter de platenhoezen, hoe beter. “Dat hele kitscherige wil ik juist overdrijven, of daar iets vreemds van maken”, legt hij uit. “Juist als je uitersten bij elkaar brengt, krijg je een interessant en nieuw beeld.”

 

 

Lees het volledige interview met Piet Caarls hier.

 

Bij deze expositie verschijnt een boekje waarin alle werken zijn opgenomen. Te bestellen via info@kunstencultuurcentrum.nl

 

De kunstwerken in deze expositie zijn te koop. Bent u geïnteresseerd, maak een foto van het betreffende werk en stuur die op naar info@kunstencultuurcentrum.nl. Informatie over de prijzen wordt toegestuurd.