Eerdere exposities

 

Verzameld Werk – verschillende kunstenaars

Van 9 april tot en met 22 september 2022

 

       

 

Verschillende kunstenaars met diverse disciplines zijn benaderd om een kunstwerk te maken met een zelfgekozen boek als inspiratiebron. En om dat boek of een deel daarvan in het kunstwerk te verwerken. Dit heeft geresulteerd in 32 kunstwerken van een divers gezelschap, maar met een gemeenschappelijke deler: het boek.

met: Petra Banning, Bart van den Berg, Rose Bibi, Luc Boyer, Piet Caarls, Heleen van Deur, Mai Marie Dijksma, Olivia Ettema, Christina Fuchs, Sophia Harms, Carl van Hees, Frits Heimans, Maria Theresa Hernandez, Renate Jacobs, Sigriet Kingma, Welmoed Koekebakker, Victor Levie, Juliana Rios Martinez, Marit van der Meer, Goeleke Naaijkens, Martijn F. Overweel, Roger Ruhulessin, Su Tomesen, Marlies van Zeben.
 

Uit het Stof gehaald – Heleen van Deur

Van 24 september 2021 tot en met 4 april 2022

 

      

 

Eeuwenlang was de Nieuwmarktbuurt het centrum van de Amsterdamse stoffenhandel en -bewerking. Het grootste deel van dat werk werd uitgevoerd door de Joodse bewoners. Beeldend kunstenaar Heleen van Deur heeft op dit thema voortgeborduurd: op abstracte wijze refereert zij aan de talrijke beroepen die met het verdwijnen van de textielbranche ook verloren zijn geraakt.

 

Lees hier een interview met Heleen van Deur door Julia Vié

 

 

Breekbaar – Fragile van Carl van Hees

Van 19 februari 2021 tot en met 15 september 2021

 

     

 

Glaskunstenaar Carl van Hees maakte in de laatste maanden van 2020 speciaal voor de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam dertig maskers van poeder- en granulaatglas. Zijn maskers bedekken geen gezichten en houden ook geen virussen tegen, maar het zijn gezichten op zichzelf geworden. Sterker nog, het zijn kleurrijke abstracties van gezichten.

 

Lees hier een interview met Carl van Hees door Julia Vié

 

 

PHOENIXXX van Piet Caarls

Van 19 juni 2020 tot en met 13 februari 2021

 

    

 

Zoals een feniks herrijst uit zijn as, zo brengt Piet Caarls de hoezen van afgedankte langspeelplaten weer tot leven. Piet is geschoold als mode-ontwerper in Arnhem aan Artez, Hogeschool voor de Kunsten. Voor deze expositie bewerkte hij de platenhoezen op allerlei manieren: hij scheurt en kleurt, borduurt met garen en kralen, tekent en verft. Hij gebruikt de techniek van borduren, typisch voor de modediscipline, nu op een ander materiaal. Met zijn werk vervaagt de lijn tussen fashion-design en kunst, tussen street-art en galeriewerk. 

 

Lees hier een interview met Piet Caarls door Julia Vié

 

 

Dichter bij de Nieuwmarkt – Fausto van Bronkhorst en Victor Levie

Van 13 september 2019 tot en met 15 juni 2020

 

       

 

“De stad Amsterdam, maar vooral de Nieuwmarkt is een inspiratiebron voor mij. Hier vind je een grote verscheidenheid aan bouwstijlen, het barst er van de verhalen uit het verleden en er zijn veel kleurrijke mensen te vinden. En waar vind je nou een middeleeuwse gevelsteen in de muren van een coffeeshop? Alleen in deze buurt” , aldus Fausto van Bronkhorst.

Het gedicht Nieuwmarkt schreef hij in 2018 en het is het uitgangspunt geworden voor de expositie in de vitrines. Zijn gedicht heeft hij bewerkt, aangevuld en opgeknipt in 30 strofes. Voor elke strofe maakte Victor Levie een illustratie.

 

 

Cor van Rijn (1929 – 2018)

Van 28 december 2018 tot en met 10 september 2019

 

     

 

Een leven lang woonde Cor van Rijn aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. In de zomer van 2018 is hij op hoge leeftijd overleden. Cor van Rijn was kunstenaar, graficus, toneelspeler, dichter, stemacteur, komediespeler, filmacteur en kunstschilder.

Deze expositie is een hommage aan een geliefde bewoner van de Amsterdamse Nieuwmarkt.

 

 

Kunstenaarsportretten van Rogier Fokke

Van 14 september 2018 tot en met 25 december 2018

 

 

In de Amsterdamse Nieuwmarkt wonen veel kunstenaars en zij zetten met enige regelmaat de deuren van hun ateliers open. Dit zijn de zogenaamde Open Ateliers Nieuwmarkt.

In dit kader heeft portretfotograaf Rogier Fokke dertig kunstenaars geportretteerd met een object dat een verwijzing is naar de betreffende discipline.

 

 

Reflecties van Frits Heimans

Van 18 mei 2018 tot en met 7 september 2018

 

       

 

Voor Frits Heimans (1952) is de stedelijke omgeving een inspiratiebron. Het werk in deze expositie is een ode aan de stad. De titel verwijst zowel naar stadsbeelden als naar zijn commentaar daarop. Sinds 1975 woont en werkt Heimans in Amsterdam. Aanvankelijk opgeleid als saxofonist aan het Sweelinck Conservatorium, ontdekte hij de schilderkunst. Inmiddels is zijn werk vele malen geëxposeerd en ondergebracht in diverse (particuliere) collecties.

Voor Heimans liggen jazzmuziek en schilderkunst niet ver uit elkaar.

 

 

De Zuidertoren herboren

Van januari 2018 tot en met mei 2018

 

       

 

In oktober 2015 werden er steigers rondom de 70 meter hoge toren van de Zuiderkerk geplaatst. Het exterieur van het kerkgebouw werd in 2012 gerestaureerd. Nu was de toren aan de beurt. Om het bovenste gedeelte van de toren werd nieuw lood geslagen, lei en houten delen werden vervangen, het carillon werd opgeknapt, het voeg- en schilderwerk gedaan, de windvaan van een nieuwe verf voorzien en de haan kreeg een nieuwe laag bladgoud.

Aan deze expositie werkten verschillende fotografen mee: René Louman, Flip Lambalk,  Leontien van Geffen, P. van Diemen, Henri van Poll en Rogier Fokke.

 

 

Het Amsterdam van Georgien Overwater

Van september 2017 tot en met januari 2018

 

       

 

“Amsterdam is een stoere en spannende stad, waar het wemelt van mensen, auto’s, fietsers, trams en toeristen met mooie en karakteristieke gebouwen. Er is altijd wat te zien en te tekenen”, aldus Georgien. www.georgienoverwater.nl