archief foto’s historische wandeling

nieuwe Vitrine-expositie vanaf 1 december 2023

 

Een historische wandeling van Waterlooplein

naar de Nieuwmarkt in oude beelden

 

 

Op vrijdag 1 december wordt de nieuwe vitrine-expositie in de Sint Antoniesbreestraat geopend. De titel is: ‘Een historische wandeling van het Waterlooplein naar de Nieuwmarkt in oude beelden.’ De historische beelden uit de buurt zijn verzameld door buurtgenoot Peter Paschenegger.

 

“Hoe zag het Waterlooplein- en de Nieuwmarktbuurt er uit tussen 1860 en 1960 vóór de metrobouw en de stadsvernieuwing?” Dat is de vraag de Peter Paschenegger, Nieuwmarktbewoner sinds 1976 altijd heeft gehad.

“Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen ik een foto zag van de Sint Antoniesbreestraat van 1890. Ik ging meer foto’s verzamelen en grasduinen in verschillende archieven. Wat zag de buurt er anders uit.

Er had een verschrikkelijke cesuur plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. De sloop in de jaren zestig en zeventig vorige eeuw deden de rest. De buurt ging er anders uit zien. Alleen het historische stratenpatroon bleef intact. Straten verdwenen zoals de Joden Houttuinen en Lange en Korte Houtstraat.

Met deze historische foto’s wil ik de oude Waterloopleinbuurt en Nieuwmarktbuurt laten herleven.

De Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam C. stelt me in staat u een blik te gunnen op onze oude historische buurt. Alsof je een wandeling maakt van het Waterlooplein via Jodenbreestraat en Sint Antoniesbreestraat naar de Nieuwmarkt tussen 1860 en 1960.”

Peter Paschenegger

U bent van harte welkom!


 

Opening:
Huis de Pinto 

St. Antoniesbreestraat 69, 1011 HB Amsterdam
vrijdag 1 december 2023
15:30 uur: inloop

16:00 uur: officiële opening en wandeling
 

Pers:
Voor persvragen en beeldmateriaal kunt u per mail contact
opnemen met: Henri van Poll, via: 
info@henrivanpoll.nl.

 


Catalogi eerdere exposities

Bij alle eerdere exposities van de afgelopen jaren is een prachtige catalogus verschenen waarin alle werken van de desbetreffende expositie, een interview met de maker en begeleidende teksten zijn opgenomen. De catalogi zijn te koop via de shop op deze website.

 


 

Locatie vitrines: Aan de gevels aan beide zijden van de Sint Antoniesbreestraat (tussen Nieuwe Hoogstraat en Nieuwmarkt) te Amsterdam. Zie een plattegrond waarop de vitrines zijn aangegeven. 

 

Bereikbaarheid: Metro Nieuwmarkt, of 10 minuten lopen van Amsterdam CS

 

Voor nadere informatie: mail naar info@kunstencultuurcentrum.nl