Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum ondersteunt kunst- en cultuurprojecten in het centrum van Amsterdam.

 

Werkgebied van de stichting

Het werkgebied van Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum bestaat uit het Stadshart van de stad Amsterdam, hieronder weergegeven in het blauwe gedeelte op het kaartje. 

 

Kunst en Cultuur Centrum

©2018, gemeente Amsterdam, OIS-DataLab (vergroting)

 

Stadsdeel Centrum telt bijna 85.000 inwoners. Veel alleenwonenden, autochtonen, Amsterdammers afkomstig uit westerse landen en 50-plussers. De komende jaren zal het aantal 65-plussers sterk toenemen volgens de onderzoekers van de Gemeente.
De bewoners zijn in meerderheid hoog opgeleid, het besteedbaar inkomen is relatief hoog en men doet minder dan gemiddeld een beroep op de bijstand. De gemiddelde jongere uit centrum doet het bovengemiddeld goed op school, komt relatief weinig in aanraking met de politie of jeugdzorg en het aandeel minimajongeren is laag. In Centrum staan bijna 50.000 woningen. De WOZ-waarde ligt 30% boven het Amsterdams gemiddelde. Toch is net als in de rest van de stad een op de drie woningen een goedkope huurwoning. Volgens de onderzoekers telt het Centrum ruim 93.000 werkzame personen. Centrumbewoners waarderen hun woonomgeving zeer. Er is een hoge en toenemende sociale cohesie en de verloedering is gedaald naar het gemiddelde.

 

De buurt kent wereldberoemde toeristische attracties. De Wallen zijn vermoedelijk de bekendste hoerenbuurt van de westerse wereld. Ook zeer populair zijn de coffeeshops (verkooppunt van cannabis), het Anne Frank huis, de winkelstraten en de uitgaanspleinen. Het is een grote uitdaging om met deze drukte de buurt leefbaar te houden.

 

Een stukje geschiedenis

Omstreeks 1270 werd in de Amstel een dam aangelegd. Aan beide zijden van het gekanaliseerde en afgedamde stuk Amstel (het huidige Damrak en Rokin) ontstond in de Late Middeleeuwen de binnenstad van Amsterdam. Na de aanleg van een dubbele rij burgwallen aan beide zijden van de Amstel, werden in de vijftiende eeuw onder andere het Singel, de Kloveniersburgwal en de Geldersekade als verdedigingswerken gegraven. In de zeventiende eeuw werd rondom de Burgwallen en de Lastage de beroemde grachtengordel gegraven, met de hoofdgrachten Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en de diverse dwarsgrachten. De grachten zijn in 2010 opgenomen in de Unesco-Werelderfgoedlijst.

 

 

 

 

Nieuws

Facebook Pagelike Widget