Vanaf 1 november 2024 in de vitrines:

Retrospectief Ben Vollers

 

‘Schilderen als essentie van mijn bestaan’

 

In de vitrines aan weerszijden van de Sint Antoniesbreestraat zijn van 1 november 2024 tot half maart 2025 werken van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Ben Vollers (1947-2023) te zien. Ben werkte en woonde in de Nieuwmarktbuurt. Samen met zijn weduwe Ien van Leeuwen heeft de Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum deze tentoonstelling samengesteld. Ben heeft een groot oeuvre nagelaten en we hopen dat deze tentoonstelling recht doet aan zijn veelzijdige werk dat vele jaren bestrijkt. 

 

Ben Vollers zag zichzelf als een lyrisch abstracte schilder en voelde zich verwant aan het abstract expressionisme van de New York School. Exponenten van deze kunststroming zoals Jackson Pollock, Cy Twombly en Willem de Kooning waren zijn inspiratiebronnen. De spontaniteit en het vrije gebaar van het schilderen, de gesture, waren leidend bij het tot stand komen van zijn schilderijen. Zijn achtergrond als (kunst)historicus speelde bij het ontstaan van zijn werk ook een grote rol. Veel van zijn werken verwijzen dan ook naar de klassieke oudheid en architectuur. Dat hij als jazzliefhebber bij het schilderen naar jazzmuziek luisterde, komt duidelijk in zijn werk terug. Werk dat op papier, met acryl op papier of doek, of als olieverfschilderij tot stand kwam.

 

Foto: Rogier Fokke © 2018

 

Opening op 1 november

 

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling,

met een openingswoord van Ien van Leeuwen, de weduwe van de kunstenaar.

 

Vrijdag 1 november 2024 om 17.00 uur (inloop 16.30 uur)

Huis De Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69


 

Nu nog te zien in de vitrines:

Anna-Christina de Wit presenteert
‘De buurt van nu in Delfts blauw

 

       

 

De tijdgeest in Delfts blauw

Interview met Anna-Christina de Wit – door Sara Luijters

 

Kunstenaar en buurtgenoot Anna-Christina de Wit maakt Delfts blauwe tegels met hedendaagse afbeeldingen. Tijdens de vitrine-tentoonstelling ‘De buurt van nu in Delfts blauw’ exposeert ze een serie van dertig werken op groot formaat; een combinatie van huidige beroepen en het straatbeeld van de Sint Antoniesbreestraat.

Jarenlang werkte Anna-Christina de Wit, artiestennaam Withart, als artdirector, onder meer voor bekende interieurmagazines. “Als kind tekende ik heel graag, maar na de Kunstacademie zette ik jarenlang geen streep meer op papier. Tot ik de behoefte kreeg vrij werk te gaan maken.” Ze start met de serie ‘Mood Indigo’, met figuren in blauw. “Ik zette een aantal figuren op een Delfts blauw tegeltje, met de kenmerkende hoekelementen, zoals de Franse lelie, het spinnetje en het ossekopje. Daarop kreeg ik zulke leuke reacties dat ik ermee door ben gegaan, wat resulteerde in ‘Withart, Contemporary Delft Blue Tiles’.”

 

Straatinspiratie

Op de tegeltjes prijken afbeeldingen, eerst in potlood getekend en vervolgens geschilderd in aquarel, van zaken die haar opvallen in het straatbeeld, van vrouwen met een hoofddoek op de markt, een puber op zijn mobiel tot een flitsbezorger. In Amsterdam ligt de inspiratie letterlijk op straat, zegt ze. “Vooraf weet ik nooit wat ik ga maken, het moet echt op mijn pad komen. Zoals de Canta die voor mijn deur langs tufte of ouders met hun bakfietsen. Ik probeer te registreren wat ik zie, zonder te oordelen. Ik hou graag een neutrale blik, zo vind ik fatbikes persoonlijk vrij irritant, maar ze zijn onlosmakelijk verbonden met het Amsterdam van nu en dus maakte ik er een tegel van. Met dit werk signaleer ik wat er nu leeft, ik zet een tijdgeest neer.”

Voor de nieuwe vitrine-expositie, in samenwerking met de Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum, die vanaf 28 juni te zien is in de Sint Antoniesbreestraat, liet De Wit zich inspireren door de buurt, waar ze zelf al sinds 1999 woont. “Mijn tegels zijn de moderne versie van de Delfts blauwe tegels van vroeger, waarop het dagelijks leven werd afgebeeld, waaronder spelende kinderen, dieren, maar ook mannen en vrouwen die een ambacht uitvoeren. Voor de expositie maakte ik een mix van het straatbeeld in de buurt en beroepen in de straat; van kapper tot platenzaak en coffeeshop tot vintage modezaak.”

 

Chinatown

De oorsprong van Delfts blauw, een verzamelnaam, ligt in de handel in porselein met China. “Voor de expositie vond ik het ook belangrijk om de link te leggen met China, aangezien we hier in Chinatown zijn. Naast een afbeelding van de Chinese acupunctuurwinkel heb ik ook een tegel van een drakenkop gemaakt, die staat voor het karakter van Nieuwmarktbuurt en voor het Jaar van de Draak.”

In de vitrine-expositie zijn dertig werken te zien, op groot formaat uitgevoerd, in papier en keramiek: “Op straat zijn veel prikkels dus mijn werk moet opvallen. Als variatie op het klassieke Delfts blauw ben ik gaan experimenteren met neonkleurige vlakken, die ik over de afbeeldingen heen heb geschilderd. De combinatie van klassiek en modern blijft mij intrigeren.”

 

Verbinding

Het blauw voor de tegels is haar eigen creatie, onthult ze: “De kleur van de zeventiende eeuwse Delfts blauwe tegels staat nergens vast, het ging alle kanten op. Toch ben ik op zoek gegaan naar wat voor mij de juiste kleur blauw is, ik kwam uit bij een combinatie van twee bestaande kleuren. Welke dat zijn hou ik geheim!”

Of er ook nog een boodschap in haar werk verborgen zit? “Verbinding. Ik vind het fijn als mensen zichzelf of het straatbeeld herkennen in mijn werk. De tegels zijn betaalbaar waardoor iedereen een tegeltje kan kopen.”

Sara Luijters © 2024   


 

Fotografie: Peter Lange © 2024


 
Anna-Christina de Wit

Voor meer informatie: www.withart.nl en Instagram: withart.nl

 
Pers:
Voor persvragen en beeldmateriaal kunt u per mail contact
opnemen via:
 info@kunstencultuurcentrum.nl


Catalogi eerdere exposities

Bij alle eerdere exposities van de afgelopen jaren is een prachtige catalogus verschenen waarin alle werken van de desbetreffende expositie, een interview met de maker en begeleidende teksten zijn opgenomen. De catalogi zijn te koop via de shop op deze website.

 


 

Locatie vitrines: Aan de gevels aan beide zijden van de Sint Antoniesbreestraat (tussen Nieuwe Hoogstraat en Nieuwmarkt) te Amsterdam. Zie een plattegrond waarop de vitrines zijn aangegeven. 

 

Bereikbaarheid: Metro Nieuwmarkt, of 10 minuten lopen van Amsterdam CS

 

Informatie: info@kunstencultuurcentrum.nl