nieuwe Vitrine-expositie vanaf 8 maart 2024

Roger Ruhulessin presenteert ‘Moving – Birds 2 Paradise’

 

Op vrijdag 8 maart wordt de nieuwe vitrine-expositie in de Sint Antoniesbreestraat geopend. De titel is: ‘Moving – Birds 2 Paradise’ en werd speciaal gemaakt voor Kunst & Cultuur Centrum door kunstenaar en buurtgenoot Roger Ruhulessin.

 

 

De vitrinetentoonstelling Moving – Birds 2 Paradise’ (2023-2024) bestaat uit 30 werken en zijn ‘composities’ van fantasie- en realistische vogels als de kokmeeuw, kraai en grutto, in een setting van getekende muren en torens, gefotografeerde ramen (naar Jan Dibbets), poorten en
AI-gegeneerde architectuur geïnspireerd op Orwells 1984.

 

“Mijn Nieuwmarktbuurt diende als inspiratie, zowel door haar architectuur als door de groepen die aan de rand van de (Nieuwmarkt) maatschappij bewegen,” aldus Roger Ruhulessin. “Door de ‘omgeving’ waarin de vogels zich bevinden, krijgt het werk een meer verhalende karakter dat oproept tot nadere inspectie en reflectie. Muren, poorten, ramen. Wie is binnen? Wie is buiten?”

 

In zijn werk spelen plaats en verplaatsing in een steeds veranderende maatschappij een belangrijke rol. Nauw verbonden met deze thema’s zijn uitsluiting en acceptatie, en de tweedeling en steeds zichtbaarder wordende polarisatie in de maatschappij. In de Moving series laat Roger Ruhulessin in drie-dimensionale beelden deze motieven zien door onder andere de installatie Moving ‘125 blue’ (2018), Moving Objects in the Mirror (2019) tot en met Moving ‘IN|OUT’ (2021).

 

In Moving – Birds in Paradise (2023) was het werk meer twee dimensionaal geworden. Roger Ruhulessin: “Het zijn ‘collages’ van veelkleurige, getekende fantasievogels, als metafoor voor een kleurrijke maatschappij, gepresenteerd in een kooi-achtige lijst.”

 

Roger Ruhulessin


U bent van harte welkom!
 
 


Opening:
Moving – Birds 2 Paradise’

Huis de Pinto 

St. Antoniesbreestraat 69, 1011 HB Amsterdam

vrijdag 8 maart 2024
16:30 uur: inloop
17:00 uur: officiële opening en wandeling

 
Pers:
Voor persvragen en beeldmateriaal kunt u per mail contact
opnemen met: Henri van Poll, via:
info@henrivanpoll.nl.


Catalogi eerdere exposities

Bij alle eerdere exposities van de afgelopen jaren is een prachtige catalogus verschenen waarin alle werken van de desbetreffende expositie, een interview met de maker en begeleidende teksten zijn opgenomen. De catalogi zijn te koop via de shop op deze website.

 


 

Locatie vitrines: Aan de gevels aan beide zijden van de Sint Antoniesbreestraat (tussen Nieuwe Hoogstraat en Nieuwmarkt) te Amsterdam. Zie een plattegrond waarop de vitrines zijn aangegeven. 

 

Bereikbaarheid: Metro Nieuwmarkt, of 10 minuten lopen van Amsterdam CS

 

Voor nadere informatie: mail naar info@kunstencultuurcentrum.nl